Kaapuveikko 30v

Kaapuveikko 30 vuotta -näyttely

Oulun pääkirjasto, kesäkuu 2022

näyttelyn järjestäjä: Juha Vuorma (jvuorma@gmail.com)


Vuonna 1992 aloittanut pohjoissuomalainen sanomalehtisarjakuva Kaapuveikko on sinnitellyt hengissä ja peilannut pohjoista elämänmenoa jo 30 vuotta.

Sarja syntyi vuonna 1992, jolloin se sai kunniamaininnan Kemin valtakunnallisessa sarjakuvakilpailussa. 1993 sarjaa julkaistiin Ilta-Sanomien kuukauden kotimaisena sarjakuvana ja se aloitti usean vuoden pestin Pudasjärven Sanomat -lehdessä. Jossain vaiheessa Kaapuveikko joutui hengissä pysytelläkseen myös haahuilemaan eri lehtien sivuilla ympäri Suomea siellä täällä (eteläisin sarjan julkaisija on ollut Helsingistä, pohjoisin Inarista ja jokunen siltä väliltä...), kunnes vuoden 2005 alussa ympäri maata mieron tiellä poukkoillut Kaapuveikko vakiintui taas kotimaastoonsa, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella ilmestyvän Iijokiseutu-lehden sarjakuvaksi. Koillismaan lisäksi sarjaa julkaistaan tällä hetkellä myös Pohjois-Karjalassa.

Sanomalehtien lisäksi Kaapuveikkoa on vuosien varrella julkaistu Myrkky-sarjakuvalehdessä, Nuorten Ystävät ry:n lehdessä, pienlehdissä ja lukuisina omina sarjakuva-albumeinaan. Albumeista löytyy strippikokoelmien lisäksi myös pidempää tarinaformaattia ja värillisiä lasten sarjakuvatarinoita.

Kaapuveikko on hahmona esiintynyt alusta asti sarjakuvien lisäksi myös maalauksissa. "Kaapuveikko 30 vuotta" -näyttely esittelee Kaapuveikko-aiheista kuvataidetta ja sarjakuvaoriginaaleja vuosien varrelta.

Laaja retrospektiivinen Kaapuveikko -näyttely oli jo aiemmin esillä Kaapuveikon omassa kotimaastossa Pudasjärvellä vuonna 2019 (Kaapuveikko 27v, Taidehuone Pohjantähti). Kaapuveikon piirtäjän Juha Vuorman kotikaupungissa Oulussa Kaapuveikkoa ei ole koskaan julkaistu - mutta nyt oululaisetkin voivat tutustua hahmoon uuden Kaapuveikko 30 vuotta -näyttelyn myötä.

Näyttely on esillä Oulun pääkirjaston ala-aulassa kesäkuun 2022 ajan.

https://tapahtumat.munoulu.fi/fi-FI/page/6284a8bf1527353477371368


jvuorma@gmail.com
opticmatador.com

edellisen kaapuveikkonäyttelyn (2019) aikaan julkaistua infoa

Kaapuveikon synty
http://kaapupress.blogspot.com/2019/08/kaapuveikon-synty.html

Ysärikaapu
http://kaapupress.blogspot.com/2019/08/ysarikaapu.html
Kaapuveikko - kituuttanut karussa ympäristössä hengissä jo vuodesta 1992...
Kaapuveikko
Kaapuveikolla on pandakarhun kasvot, mystikon kaapu ja pohjoisen ihmisen sielu. Veikko asuu vanhassa kuivuneessa kaivossa kissan ja pääkallon kanssa. Fyysisesti syrjäisestä sijainnistaan huolimatta Veikko on erittäin tiukasti kiinni yhteiskunnan kollektiivisessa piilotajunnassa ja soveltaa kaikkea siellä liikkuvaa omaan elämänpiiriinsä.

Sarja syntyi vuonna 1992, jolloin se sai kunniamaininnan Kemin valtakunnallisessa sarjakuvakilpailussa. 1993 sarjaa julkaistiin Ilta-Sanomien kuukauden kotimaisena sarjakuvana ja se aloitti usean vuoden pestin Pudasjärven Sanomat -lehdessä.
Jossain vaiheessa Kaapuveikko joutui hengissä pysytelläkseen myös haahuilemaan eri lehtien sivuilla ympäri Suomea siellä täällä (eteläisin sarjan julkaisija on ollut Helsingistä, pohjoisin Inarista ja jokunen siltä väliltä...), kunnes vuoden 2005 alussa ympäri maata mieron tiellä poukkoillut Kaapuveikko vakiintui taas kotimaastoonsa, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella ilmestyvän Iijokiseutu-lehden sarjakuvaksi. Koillismaan lisäksi sarjaa julkaistaan tällä hetkellä myös Pohjois-Karjalassa.

Sanomalehtien lisäksi Kaapuveikkoa on vuosien varrella julkaistu Myrkky-sarjakuvalehdessä, Nuorten Ystävät ry:n lehdessä, pienlehdissä ja lukuisina omina sarjakuva-albumeinaan. Albumeista löytyy strippikokoelmien lisäksi myös pidempää tarinaformaattia ja värillisiä lasten sarjakuvatarinoita.

Kaapuveikko on hahmona esiintynyt alusta asti sarjakuvien lisäksi myös maalauksissa. Vuosikymmeniä minimibudjetilla syrjässä mutta sinnikkäästi hengissä pysytelleenä monimuotoisena pohjoista elämänmenoa peilaavana taiteellisena projektina Kaapuveikko ulottuu sanomalehtistripeistä pitkiin sarjakuvatarinoihin, lasten sarjakuviin ja kuvataiteisiin.

Kaapuveikkoa piirtää, kirjoittaa ja maalaa Juha Vuorma. Hän on julkaissut 20 sarjakuva-albumia. Toistasataa hänen maalaustaan on julkaistu underground metallimusiikkia soittavien yhtyeiden cd- ja LP-levyjen kansissa ympäri maailman.


Kaapuveikko

Kaapuveikko Facebook


ALBUMIT
  • Kaapuveikko 6 (2022).
  • Kaapuveikko 5 (2019).
  • Kaapuveikko ja hurinapossu (2017).
  • Blue Hood Meets the Horrible Taxman (2015).
  • Kaapuveikko 4 - Karhujen sukua (2015).
  • Minä olen Kaapuveikko (2014).
  • Kaapuveikko 3 - Mystinen korpikolmikko (2013).
  • Kaapuveikko 2 - Mörisevä huru-ukko (2011)
  • Kaapuveikko 1 (2006)
  • Kaapuveikko ja verokarhu (1999)
.

Legenda Kaapuveikosta elää...

Kaapuveikko
Talvinen iltakävely [J. Vuorma]
Kaapuveikko
we are looking at you [J. Vuorma]
Kaapuveikko
Tuuliajolla | Adrift [J. Vuorma]
Kaapuveikko
Pilkkiveikko [J. Vuorma]
Kaapuveikko
Look Behind You [J. Vuorma]
Kaapuveikko
Haminassa sijaitseva Kaapuveikon lukijan moottorisahalla työstämä upea kaapuveikkoveistos.
[ veistos ja valokuva by Veskun sahapaja ]